Vasile Tarta poet

 

POEZIE SI PROZA DE VASILE TARTA.

BINE ATI VENIT PE PAGINILE POETULUI VASILE TARTA DIN SATU MARE.

Stimate iubitor de poezii si proza.

Prin aceste pagini va aduc spre vizualizare volumele mele de poezii si proza editate de-a lungul anilor, incepand din anul 1977.
Tot odata doresc sa aduc la cunostinta d-voastra si texte cu critici de la scriitori,poeti,ziaristi si nu in ultimul rand de la Critici Literari
Volumele expuse in galerie se pot achizitiona din librariile satu mare sau contactati-ma la nr. de tel. 0261828158....Email vasiletartapoet@yahoo.com sau la adresa
Vasile Tarta
cart.satmarel
str. Garii nr.356.
SatuMare
cod. post.440001

P.S. aceste pagini sunt in continua lucrare concomitent cu aparitia altor volume.
Un satmarean prodigios

Vasile Tarta, la al 21 - lea volum de versuri

La 67 de ani, Vasile Tarta (cel nascut la Lipau) - aflat la varsta deplinei maturitati - are dreptul sa dea ca titlu al ultimului sau volum de versuri, aparut recent la Editura Casa Cartii de Stiinta, “Varstele poemului”. Vasile Tarta a debutat in presa locala in 1976, in “Cronica satmareana”, apoi cu volumul “Statornica Lumina” (impreuna cu Ion Bran), in 1977, editat de Casa Creatiei Satu Mare, volum initiat si ingrijit de subsemnatul. Primele carti aparute in mari edituri ii sunt publicate la “Dacia”, apoi in “Signata”, “Albatros”, “Pleiade”, “Eminescu”, “Decalog”, “Timpul”, “Helicon”, “Somesul”, “Jelicon”, “Casa Cartii”, “Solstitiu”. I-au acordat atentie critica Petre Poanta, Alexandru Zotta, George Vulturescu, Grigore Scarlat, Radu Ulmeanu, Dorin Salajan, Valentin Tascu, M.N. Popa, Romul Munteanu, Eugen Evu. Vasile Tarta scrie enorm de mult, fiind cel mai prodigios, in acest sens, dintre satmareni. El este intr-o permanenta si efervescenta stare de creatie, debordeaza in cavalcade de versuri, intr-un fel de dicteu literar in perpetua transa, intr-o deliranta graba, mai putin elaborat, dar evident sincer. Petru Poanta este criticul care l-a dadacit permanent, nasindu-i opera. In postfata recentului volum tartian aparut, Petru Poanta dixit: “Tarta este poet cumva in mod natural, regimul de actualizare a talentului sau este spontaneitate... Starea sa poetica se afla sub semnul unei permanente perplexitati... Limbajul sau este o emergenta pura a unei sensibilitati mereu incantate si euforice...! Intr-adevar, Vasile Tarta, crescut in metafora taraneasca, frecat de poezie culta prin cenacluri si reviste, nu-si pune probleme de estetica, de conditie a scrisului si a scriitorului. El se marturiseste pur si simplu cu debordanta si sincera naivitate, ca intr-o spovedanie publica, cu semeni de fata, prin poeme de notatie reportericeasca, de impresii fruste, directe, necenzurate, uneori narative, ce divulga intense trairi afective. E marcat de tarana copilariei fabuloase de pe Somes, de oamenii din preajma, de femeile care i-au traversat iubirile, de tot ce misca, se taraste ori zboara, curge, izbandeste sau nu, apoi... moare, purificandu-se intru Cel de Sus, inaltandu-se in vazduhul primitor. Poezia sa e voit neelaborata: se cere, uneori, pieptanata, greblata, autocenzurata... Il regasesc pe poet, autobiografic, in poezia “Vulturul”: “Regasit intre proportiile stancilor / s-a prefacut de la o zi la alta / intr-un corb / Daca se regasea de mai multe ori / se prefacea intr-un cocor / Ca la toate pasarile / speranta-i ramane intr-un ou / sustragandu-se inauntru aripilor / Zburand alaturi de nori / se credea la inaltime / dar inaltandu-se cazu strafulgerat...”

Ovidiu Suciu
EDITURA PLEIADE...........

A fost înfiinţată în anul 1990, la iniţiativa lui
Radu Ulmeanu, actualul director general şi asociat
majoritar al S.C. Pleiade S.R.L. Pe lângă volume de versuri
de Ion Ghiur, Vasile Mic, Vasile Tarţa şi Ion Vădan, din primul ei an de existenţă editează revista literară Pleiade şi revista
de divertisment Arena, care îşi vor înceta apariţia în 1993.
Din anul 2007 se reia activitatea editorială, pe lângă revista
literară lunară Acolada (ISSN 1844-6884)
fiind proiectată apariţia unor volume de beletristică
- poezie şi proză - critică şi istorie literară.

Toate acestea vor putea fi citite şi on-line,
pe site-ul Editurii PLEIADE.
Scriitorul Vasile Tarţa se numără printre cei mai prolifici creatori sătmăreni. Ne-ar fi greu să spunem cu exactitate câte volume de poezie şi de proză poartă semnătura sa. Poate nu greşim atunci când afirmăm că se apropie cu paşi repezi de 30 de titluri. După cum au putut remarca cititorii, în ultima perioadă Vasile Tarţa s-a orientat spre a trimite la tipar o serie de cărţi ce au tentă religioasă. Iată că şi de această dată ne aflăm în faţa unui demers similar. Recent a văzut lumina tiparului volumul “Pricesne şi rugăciuni ortodoxe”. Majoritatea textelor sunt parcă un îndreptar spre calea fără greşeli pe care adesea o ignorăm, fiind predispuşi păcatului. “Iată azi mi-am regăsit/Calea mângâierii plină/De plăceri şi bucurie/Către-a Domnului Grădină“ (Luceafărul vieţii sau Sfânta Scriptură). Credem că rândurile de mai sus constituie o invitaţie la lectură.
VASILE TATRA ( n. 14 decembrie 1940, Lipau, jud.SatuMare) a urmat cursurile unei Scoli profesionale agricole si ale Lic.Economic. A debutat cu poezie in ziarul "Cronica Satmareana" in anul 1974 si a colaborat la ziarele ..Munca, Romania libera . A publicat versuri in revistele literare ..Tribuna,Steaua,Viata Romaneasca, Romania literara, Luceafarul,Familia,Transilvania,Poesis,Pleiade etc.
Centrul de indrumare a creatiei populare SatuMare ii publica in 1977 volumul Statornica Lumina (in tandem cu poetul Ion Bran.)
ESTE MEMBRU AL UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMANIA!
La Sala de lectura a Bibliotecii Judetene s-a deschis o expozitie dedicată sărbătoririi zilei de naştere a scriitorului sătmărean Vasile Tarta, care a aniversat 65 de ani. “Ea cuprinde cărtile semnate de catre scriitor, in cea mai mare parte de poezie si un volum de proza. Ca poet, Vasile Tarta a debutat in ziarul local “Cronica satmareana” in 1974. Putem vedea apoi cartile in ordinea cronologica a editarii lor. Sint afisate si parerile oamenilor de cultura George Vulturescu, Grigore Scarlat si Petru Poanta despre opera si omul Vasile Tarta, si de asemenea citeva poezii din care reiese crezul lui artistic: “Hore mortului”, “Obosit de rod”, “Ceruri nestiute”, etc”, ne-a precizat Sanda Ratiu, bibliograf.

“Hore mortului”, o noua carte a poetului Vasile Tarta

Editura Dacia din Cluj Napoca a inclus recent in colectia “Poeti de azi” o noua carte semnata de Vasile Tarta, intitulata “Hore mortului”. Este un grupaj de 16 cintari pe versuri compuse de poetul Vasile Tarta, de mare sensibilitate, in care autorul vorbeste in numele celui inaltat la Cer despre implinirile si dorintele lui si cuvintul acestuia de ramas bun pentru cei dragi. Sint versuri scrise despre tineri si virstnici, despre bucuriile si neimplinirile lor din timpul vietii. (Florin Pop)
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one